Farmernadrágból nyári fodros szoknya I.

Gyakran megesik, hogy farmernadrágunk megkopik. Jó hír, hogy van lehetőségünk újrahasznosítani. Most megtanulhatjátok a szoknya szabásmintájának elkészítését. A leírás alapján bármilyen (gyermek, felnőtt) méretben elkészíthetitek.

Kattints a képekre a nagyobb mérethez!

modellrajz

Szükségünk lesz egy farmernadrágra, amelynek csípőrésze még ép. A cipzár alatt néhány centiméterre vízszintesen vágjuk el.

farmerbol-szoknya 1

Mérjük meg, hogy milyen hosszú lesz a kész szoknya.

probababa

Tervezzük meg, hogy hány fodorral fogjuk kiegészíteni a farmer csípőrészt. Jelen esetben két fodor lesz. Ezek szabásmintája egy-egy téglalap lesz.

farmerbol-szoknya 3

Vonjuk ki a szoknyahosszból a farmer rész hosszát, majd az így maradt hosszt osszuk el annyifelé ahány fodrunk lesz. Ez lesz a téglalapok rövid oldala.
Szoknyahossz= a+b+c

farmerbol-szoknya 4

A felső téglalap hosszabb oldalát megkapjuk, ha megmérjük a levágott farmer aljának hosszát.

farmerbol-szoknya 5

Majd megszorozzuk 1,2-vel, vagy 1,5-tel, vagy 2-vel. Minél többel szorozzuk, annál erőteljesebben fodrozódik a szoknyánk. 
y=x*2

farmerbol-szoknya 6

Ahhoz, hogy megkapjuk az alsó fodor hosszabbik oldalát, a felső fodor hosszabbik oldalát szorozzuk meg ugyanazzal az értékkel, amellyel az előzőleg is szoroztunk. Így folytassuk, annyiszor ahány fodrunk van.
z=y*2

farmerbol-szoknya 7

Majd körbe lássuk el varrásszélességgel a szabásmintáinkat, ami legyen legalább 1cm.

farmerbol-szoknya 8

Folytatás: Farmerből fodros szoknya II.

Bejegyzés megosztása:

Eszköz 6@3x
Eszköz 32

A Gombostű

Varrótanfolyam Győrben az alapoktól a mestermunkákig! Kiscsoportos és magánórákban segítek, hogy elsajátíthasd a szabás-varrás technikáit.

Kövesd az oldalt!